Raziskave kažejo, da ta snov vsebuje proteinske kristale, ki so bogati z maščobami, sladkorji in aminokislinami ter lahko ponujajo do štirikrat več hranil kot kravje mleko. Kljub obetavnim ugotovitvam pa ščurkovo mleko še ni komercialno dostopno in ni bilo široko testirano za prehrano ljudi.
Njegova proizvodnja ostaja velik izziv, saj je "zbiranje" te tekočine pri ščurkih izjemno nepraktično in trenutno ne omogoča množične pridelave. Za razliko od kravjega mleka, ki je že stoletja del prehrane ljudi in prestaja stroga varnostna testiranja, je ščurkovo mleko še vedno v fazi raziskav.
Čeprav bi lahko ščurkovo mleko v prihodnosti predstavljalo zanimivo prehransko dopolnilo, za zdaj ni znanstvenega soglasja o njegovi varnosti ali dolgoročnih učinkih na zdravje. Preden bi lahko postalo resna alternativa tradicionalnim mlečnim izdelkom, bodo potrebne dodatne raziskave in razvoj proizvodnih tehnologij.