Kruh in pekovski izdelki ostajajo glavni vir soli v prehrani, saj prispevajo skoraj petino dnevnega vnosa. Raziskave so pokazale, da povprečna vsebnost soli v kruhu znaša 1,26 grama na 100 gramov. Med vrstami kruha je najmanj soli v črnem in rženem kruhu, medtem ko imajo beli kruhi manjših pekarn najvišjo vsebnost.
Kljub temu se stanje izboljšuje. Od leta 2012 se je vsebnost soli v belih kruhih večjih proizvajalcev zmanjšala za 12 %. Po podatkih raziskave pa le 12 % prebivalcev dosega priporočeni dnevni vnos soli, pri čemer so ženske nekoliko uspešnejše od moških.
Prekomeren vnos soli pomembno vpliva na razvoj visokega krvnega tlaka in povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Strokovnjaki zato opozarjajo na potrebo po nadaljnjih ukrepih za znižanje vnosa soli, vključno s preoblikovanjem živil in ozaveščanjem potrošnikov.
Za zmanjšanje vnosa soli se priporoča izbira živil z manjšo vsebnostjo soli, kar je označeno na embalaži ali dostopno prek mobilne aplikacije. Potrošnikom svetujejo tudi uživanje kruha z manj soli in izogibanje dodatnemu dosoljevanju hrane. Zdravstvene koristi znižanega vnosa soli bi bile občutne za celotno populacijo.